![](/media/lib/295/n-walka-cyjankiem-14296cc75fa125290ba86fecb899eabb.jpg)
Bakterie-ofiary podtruwają bakterie-drapieżniki cyjankiem
20 grudnia 2017, 10:55Mikrobiolodzy z Korei Południowej odkryli, że gdy drapieżne Bdellovibrio bacteriovorus HD100 atakują Gram-ujemne bakterie Chromobacterium piscinae, te ostatnie wytwarzają cyjanek. Stężenia cyjanku nie są na tyle duże, by zabić atakujących, ale wystarczą, by pokrzyżować im plany.
![](/media/lib/400/n-barek-aa1eec89809de14168b7fc89bdf31970.jpg)
Ekstrakty roślinne mogą być kluczem do zwalczania kaca
1 maja 2020, 18:46Zestaw ekstraktów z owoców, liści i kłączy różnych roślin może pomóc w zwalczaniu kaca. Wyniki najnowszych badań ukazały się w piśmie BMJ Nutrition Prevention & Health.
![](/media/lib/8/1179158365_631186-a67f57e8a32f44162a5f1dd4c723433a.jpeg)
Obrońcy TPB chcą powtórki procesu
23 kwietnia 2009, 17:24Prawnicy osądzonych niedawno założycieli serwisu The Pirate Bay domagają się ponownego procesu, gdyż sędzia Tomas Norström ma związki z organizacjami walczącymi z piractwem.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Sztuczny neuron
1 lipca 2015, 09:12Na szwedzkim Karolinska Institutet powstał pierwszy całkowicie sztuczny neuron. Urządzenie nie zawiera żadnych części biologicznych, ale mimo to jest w stanie komunikować się z żywą komórką. Obecnie ma ono rozmiary czubka ludzkiego palca, musi zatem zostać znacznie zmniejszone
![](/media/lib/330/n-zmianaklimatu-9a03de5b73eb5cfb91d8b66a9c6fca09.jpg)
Ziemia coraz szybciej się ogrzewa?
12 grudnia 2018, 11:48Globalne ocieplenie przyspiesza i jest to bardzo zła wiadomość dla ludzkości. Mamy znacznie mniej czasu, by powstrzymać wzrost globalnych temperatur na poziomie 1,5 stopnia Celsjusza powyżej średniej z epoki sprzed rewolucji przemysłowej.
![](/media/lib/495/n-kinga-adamenko-a109a187aef52f02e220ff63e49f56e3.jpg)
UPWr: zdrowe napoje fermentowane na bazie owoców derenia jadalnego
14 marca 2022, 10:29Dr Kinga Adamenko z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) wykorzystała owoce derenia do produkcji octu, miodów pitnych, cydru i piwa. W napojach przygotowanych z wykorzystaniem nowych technologii zachowane zostały wysokie zawartości i aktywność związków wykazujących działanie prozdrowotne. Innowacyjne produkty fermentowane mają wysoki potencjał antyoksydacyjny.
SemantyczneOko dla chemików
24 listopada 2006, 13:54Brytyjscy naukowcy pracują nad oprogramowaniem, które będzie wstanie powiązać ze sobą różne dokumenty na podstawie analizy ich zawartości. Program ma działać na podobnej zasadzie, jak oprogramowanie rekomendujące w sklepach Amazon czy iTunes.
![](/media/lib/76/mroz-szyba-f87e8f4414e3058bed23cb198139f81d.jpg)
Badanie wytrzymałości śluzu wokół komórek rakowych
17 marca 2011, 17:40Badanie wytrzymałości mechanicznej warstwy śluzowej komórek nowotworowych i jej związków z budową pozwoli opracować skuteczniejsze metody leczenia. Wyjaśnia też, czemu niektóre z tych komórek są bardziej lekooporne od innych.
![](/media/lib/206/n-pluca-8628fe1ffb9c5fcad0eb0c5d46d5c668.jpg)
Receptory węchowe wpływają na skurcz miocytów
4 listopada 2016, 12:51Naukowcy z Ruhr-Universität Bochum odkryli w oskrzelach 2 receptory węchowe. Gdy je aktywowali, okazało się, że ich funkcja polega na regulowaniu sposobu, w jaki kurczą się mięśnie gładkie dróg oddechowych.
![](/media/lib/367/n-ukrytawiadomosc-8fca006bb10a1344661b8a70acc9ea0f.jpg)
Nowy sposób zabezpieczenia infomacji na papierze
27 września 2019, 12:28Chociaż media elektroniczne są nieodzowne w naszym codziennym życiu, papier wciąż jest głównym medium przechowywania informacji i wiele ważnych dokumentów wciąż istnieje wyłącznie w formie papierowej, mówią naukowcy z Chin, którzy opracowali nową metodę zapisywania ukrytych informacji na papierze.